Smakołyki Alergika Smakołyki Alergika
358
BLOG

rolada fistaszkowa

Smakołyki Alergika Smakołyki Alergika Rozmaitości Obserwuj notkę 0

 

To niezwykle pyszna rolada. Nie znam takiego, który by się w niej bez pamięci nie zakochał. Nie żartuję. Szkoda, że nie dla alergików ten pyszny wypiek.
Weźmy:

na ciasto:
4 jaja
4 łyżki wrzątku
120 g cukru
cukier waniliowy
75 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
na krem:
masło roślinne (najlepsze jest Słynne)
żółtko ze sparzonego jaja
szczyptę soli
2-3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki cukru
łyżkę kakao
1/3 szklanki mleka
3 łyżki wódki
2-3 krople zapachu waniliowego
oraz:
2-3 łyżki zmielonych fistaszków do posypania

Krem: utrzeć na puch masło ze szczyptą soli (ok. 10 minut), dodać żółtko, dalej ucierać, potem dodać masło orzechowe oraz zapach i wszystko razem zmiksować. Z mleka, cukru i kakao ugotować syrop, zmiksować z masą maślaną, na koniec dodać alkohol. Krem odstawić do lodówki.
Ciasto: żółtka ubić z wrzątkiem na puszysty sos, dodać 2/3 cukru plus waniliowy i zmiksować na krem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając resztę cukru, delikatnie wymieszać z żółtkami. Mąki z proszkiem wymieszać, stopniowo przesiewać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Szeroką płaską blachę wysmarować masłem, wyłożyć natłuszczonym masłem pergaminem, wylać równomiernie ciastem. Wstawić do nagrzanego do 175-180 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut. Wyjąć, nałożyć ściereczkę, przewrócić do góry nogami, zdjąć pergamin, ewentualnie obciąć przypieczone, suche boki i zrolować na ścierce. Po wystygnięciu rozłożyć, posmarować kremem (zostawić trochę kremu do przybrania), zrolować. Posmarować kremem, posypać mielonymi arachidami, zawinąć w folię aluminiowa i zostawić na kilka godzin w lodówce.

 
 
Zapraszam na główny blog i po moją książkę, np. do tej księgarni - lub do księgarni Latarnik przy Łódzkiej 8 w Częstochowie - lub do sklepu FOTO-MAG przy stacji metra Stokłosy.
 
 

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości